Veggie.pl
 

O bananach słów kilka...

Banany to owoce pochodzące z ogromych roślin - bananowców. Na świecie występuje kilkadziesiąt gatunków tej rośliny. Pochodzą z tropikalnych rejonów płd-wsch Azji i Australii skąd "powędrowały" na wyspy Pacyfiku, wybrzeża Oceanu Indyjskiego oraz Amerykę Płd.

Owoce bananowców wystepujące na świecie różnią się wielkością, kształtem, kolorem, smakiem. W krajach tropikalnych banany stanowią odpowiednik ziemniaków i zbóż. Wytwarza się z nich mąkę, którą potem używa się do pieczenia chleba. Często spożywa się je też w formie pieczonej lub gotowanej. W Europie najbardziej popularnym gatunkiem jest banan zwyczajny (tzw. rajski), o słodkim smaku i białawej barwie części jadalnej.

Banany mają stosunkowo dużą wartość kaloryczną - 100 gram owocu zawiera około 100 kcal. Są dobrym źródłem węglowodanów, błonnika oraz białka. Zawierają dużo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminy A oraz witaminę C. Są bogate w składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, selen, a także fosfor i wapń.


Bananowe pyszności

Chipsy bananowe

Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki grubości ok. centymentra. Wrzucamy je na ok. pół godziny do miski z lodowatą wodą z dodatkiem soli i kostek lodu, po czym wyjmujemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażyć jak pączki. Osączamy i podajemy natychmiast.


Sałatka bananowa z papryką

Banany kroimy w plasterki. Paprykę zanurzamy na 2 min. w gotującej się wodzie, wyjmujemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paski. Po ostudzeniu mieszamy z bananami. Na koniec polewamy oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny i odrobiną soli. Podajemy na liściach sałaty.


Babeczki bananowe

pół kg bananów rozgniecionych widelcem, pół szklanki miodu, 10 łyżek masła orzechowego, 5 łyżek wody, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli, aromat waniliowy

Mieszamy wszystkie mokre składniki. Osobno mieszamy suche składniki. Dodajemy stopniowo suche składniki do mokrych, mieszając do momentu, gdy masa będzie wilgotna. Wkładamy łyżką do foremek, pieczemy w temp. 180 st. przez 20 minut.


Banan faszerowany fetą

Banana obieramy ze skórki i nacinamy wzdłuż tak, żeby pozostał w 1 kawałku. Do otworu wkladamy podłużny plaster sera i pieczemy w piekarniku, aż banan zrobi się lepki i brązowy.

Jest to danie kolumbijskie zwane matrimonio.
W warunkach europejskich najlepiej nadaje się grecki ser feta - lekko słony i twardy.


Kukurydziany chleb bananowy

2 dojrzałe rozgniecione banany, 5 łyżek masła, pół szklanki cukru, 2 jajka, niecała szklanka mąki, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki sody, sól

Masło ucieramy z cukrem do białości. Wciąż ucierając, dodajemy kolejno jajka. Dodajemy rozgniecione banany, potem obie mąki, sodę i sól. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy przez pół godz. w temp. 180 st. Podawajemy ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną i owocami.


Pączki bananowe

1,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody, ćwierć łyżeczki soli, niecała szklanka wody, 4 twarde banany, olej

W dużej misce mieszamy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Stopniowo dodajemy wodę i ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Banany obieramy i każdy kroimy w poprzek na 3 kawałki. Obsypujemy mąką. Kawałki banana moczymy w masie i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy jak pączki przez 3-5 min aż będą złotobrązowe.


Przepisy na podstawie "Kuchni bananowej" autorstwa Beaty Pawlikowskiej.





©2007 Veggie.PL