Veggie.pl
 

Tort jablkowo-mannowy

  • 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki tortowej, 1 szklanka kaszy manny, 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia, 1,5 kg jablek, cynamon, olej do wysmarowania formy (lub naczynia zaroodpornego, duzego!)
Skladniki sypkie porzadnie wymieszaj. Jablka obierz, zetrzyj na tarce o duzych oczkach i dobrze wymieszaj z cynamonem. Forme lub naczynie zaroodporne wysmaruj olejem i ukladaj na zmiane: cienka warstwe sypkiej mieszaniny (okolo 1-2 mm), warstwe jablek (tez cienka), znów skladniki sypkie, ale grubsza warstwa, jablka i tak na zmiane az do wyczerpania skladników. Najlepiej ulozyc po 4 warstwy. Piecz w temperaturze 160-170oC przez 70 minut.
Autorka: Kamma, mama Irmy

Ciasteczka owsiane

  • banany (na oko), paczka wiórków kokosowych, paczka platków owsianych blyskawicznych, bakalie, woda
Banany pokroic na male kawaleczki, wrzucic do garnka, posypac wiórkami. Dodac troszeczke wody i gotowac (ok. 10 min.) cišgle mieszajšc, az powstanie z bananów jednolita papka. Sprazyc platki w piekarniku po czym dodac platki do bananów i dokladnie wymieszac. Uformowac kuleczki i wstawic je na chwile do piekarnika. Ostudzone wstawic do lodówki na pól godziny.
Przepis ze strony Kuchnia.Wegetarianie.pl
©2006 Veggie.PL