Veggie.pl
 


Kotleciki z płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków owsianych, pół cebuli lub kawałek pora, sól, kminek, ulubione przyprawy, bułka tarta lub zmielony słonecznik do panierowania, olej do smażenia
Płatki wraz z solą i przyprawami zalewamy wrzątkiem tak, aby całość była mokra, a na brzegach naczynia był mały wianuszek wody. Trzeba uważać, żeby nie było za dużo ani za mało, ale szybko nabiera się wprawy. Pozwalamy płatkom napęcznieć, a w tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę lub pora i podsmażamy przez krótką chwilę. Dodajemy do masy. Gdy masa nie będzie już parzyć w palce, mieszamy wszystko dokładnie, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce, spłaszczamy i smażymy krótko z obu stron.
Autorka: Kamma, mama Irmy
27.02.2007

Marchewka z groszkiem
  • 1 marchewka, 2/3 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku, świeży lub suszony koperek, 1,5 łyżki oleju, 1,5 łyżki mąki, 1 łyżka cukru
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić razem z groszkiem do gotującej się wody. Dodać cukier i gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić ilość wody – musi być jej w stosunku do warzyw trochę mniej niż w zupie. Dodać koperek. Olej zmieszać z mąką w miseczce, a następnie dodać do gotującej się potrawy, intensywnie mieszając.
Podawać jako sos w zestawie z ryżem lub ziemniakami i kotlecikami (np. z płatków owsianych).

Autorka: Kamma, mama Irmy
27.02.2007

Kolorowa potrawka
  • 1 szklanka ryżu lub kaszy jęczmiennej (albo po połowie jednego i drugiego), 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku, kilka różyczek brokuła i/lub kalafiora, 1/2 szklanki kukurydzy z puszki, 3 łyżki oliwy, sól, cząber
Ryż i/lub kaszę opłukać i ugotować na sypko w osolonej wodzie. Warzywa pokroić w kostkę, kalafiora i/lub brokuła podzielić na małe różyczki. Wszystkie warzywa prócz kukurydzy ugotować na miękko, najlepiej na parze. W dużym naczyniu połączyć wszystkie składniki. Wymieszać, w razie potrzeby podgrzać i wcinać.
Jest to potrawa lekka i o łagodnym smaku, nadaje się dla wszystkich dzieci, które radzą sobie ze stałym pokarmem.

Autorka: Kamma, mama Irmy
27.02.2007

Kotleciki z cukini lub bakłażana
  • 1 młoda cukinia lub bakłażan, sól, mąka, olej
Cukinię lub bakłażana kroimy na cienkie plasterki (około 7 mm – 1 cm) i dokładnie solimy, odstawiamy na godzinę. Wylewamy wytrącony sok. Panierujemy w mące i smażymy na oleju na bardzo małym ogniu aż warzywo zmięknie. Zjadamy natychmiast
Autorka: Kamma, mama Irmy
27.02.2007

Szpinak - przepis podstawowy
  • 1 kg świeżego lub opakowanie mrożonego szpinaku, 2-3 ząbki czosnku (polskiego mniej, czeskiego więcej ;) ), 1,5 łyżki oleju, 1,5 łyżki mąki, sól
Świeży szpinak przebrać, umyć i sparzyć. Następnie posiekać. Szpinak mrożony połamać jeszcze w opakowaniu (np. o brzeg stołu ). Dalej postępujemy tak samo bez względu na formę szpinaku: Na patelnię wlewamy trochę oleju i wrzucamy szpinak. Solimy. Dusimy przez kilkanaście minut BEZ PRZYKRYCIA. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze przez kilka minut. Olej mieszamy z mąką w miseczce, a następnie dodajemy do szpinaku. Mieszamy porządnie, czekamy aż się zagotuje i gotowe.
Tak przygotowany szpinak jest pyszny jako samodzielna potrawa, jak również jako nadzienie do naleśników.

Autorka: Kamma, mama Irmy
27.02.2007

Buraczki zasmażane
  • 4 buraki średniej wielkości (najlepiej te podłużne, nie okrągłe), 1 łyżka soku z cytryny, 1,5 łyżki oleju, 1,5 łyżki mąki, olej do smażenia
Buraki gotujemy w mundurkach przez około 2 godziny. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy buraczki, dodajemy sok z cytryny i zasmażamy na bardzo małym ogniu przez jakieś 15 minut. Następnie mieszamy po 1,5 łyżki oleju i mąki w miseczce, dodajemy do buraczków mieszając dokładnie i po minucie potrawa jest gotowa.
Uwaga: żeby zaoszczędzić sobie pracy, można jednorazowo ugotować i zetrzeć większą ilość buraków, podzielić na porcje i zamrozić.

Autorka: Kamma, mama Irmy
27.02.2007

Fasolka na zielono
  • 0,5 kg świeżej lub mrożonej zielonej fasolki szparagowej, 10-15 zielonych oliwek, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, ulubione przyprawy komponujące się w smaczny zestaw (np.: cząber + tymianek, tymianek + bazylia) sól, pieprz, olej
Fasolkę ugotować w wodzie lub na parze. Oliwki i czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i smażyć krótko. Następnie dodać przyprawy (dość dużo) i jeszcze przez kilkanaście sekund smażyć mieszając. Wrzucić oliwki i fasolkę, wlać sos sojowy, smażyć przez 5 minut. Osolić wedle uznania.
Autorka: Kamma, mama Irmy
21.11.2006

Risotto z kopru włoskiego
  • 1 kg bulw kopru włoskiego (3-4 sztuki), 30 dkg białego ryżu, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego (niekoniecznie), 750 ml bulionu, olej, sól, biały pieprz, parmezan (niekoniecznie)
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Koper włoski obrać z zewnętrznych twardych łupinek – w potrawie mogą znaleźć się tylko te delikatne, schowane pod pierwszą warstwą. Pokroić w talarki. Seler naciowy również. Ryż wypłukać, bulion trzymać na gorąco. Rozgrzać 7 łyżek oleju w garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu aż się zeszkli. Dodać koper włoski i selera, smażyć jeszcze przez chwilę. Wsypać ryż, zmniejszyć ogień. Wlewać po trochę (około 3/4 szklanki naraz) gorącego bulionu i gotować pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Jeśli bulion się skończy, a ryż nadal będzie twardy, dolewać po trochę ciepłej wody. A gdy ryż się ugotuje, przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie posypać parmezanem.
Autorka: Kamma, mama Irmy
08.09.2006

Soja po grecku
  • 1 kg marchwi, 1 szt. korzenia pietruszki, 1 ćwiartka selera, 1 mały por lub 1 cebula, ziele angielskie, jałowiec (niekoniecznie), liść laurowy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, olej, kostka lub płaty sojowe, bułka tarta
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na talarki (cebulę w kostkę). W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić warzywa razem z przyprawami. Smażyć przez kilka minut, aż marchewka trochę zmieni kolor i lekko zmięknie. Posolić. Wówczas zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewać wody. Gdy warzywa zmiękną całkowicie, dodawać kolejno sok z cytryny, musztardę oraz koncentrat pomidorowy.

Soję można przyrządzić na dwa sposoby:
1. wrzucić do gotującej się potrawy jednocześnie ze szklanką wody – wtedy dolewamy 1,5 szklanki, a nie 1.
2. ugotować oddzielnie z przyprawami (czosnek, sól i ulubione zioła), a potem obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Następnie zrobić „przekładańca” z gotowej potrawki i kotletów.
Obie wersje są pyszne. Ta pierwsza wymaga mniej pracy
Autorka: Kamma, mama Irmy
08.06.2006

©2006-07 Veggie.PL