Veggie.pl
 

Kotleciki z platków owsianych

1 szklanka platków owsianych, pól cebuli lub kawalek pora, sól, kminek, ulubione przyprawy, bulka tarta lub zmielony slonecznik do panierowania, olej do smazenia

Platki wraz z sola i przyprawami zalewamy wrzatkiem tak, aby calosc byla mokra, a na brzegach naczynia byl maly wianuszek wody. Trzeba uwazac, zeby nie bylo za duzo ani za malo, ale szybko nabiera sie wprawy. Pozwalamy platkom napeczniec, a w tym czasie obieramy i drobno kroimy cebule lub pora i podsmazamy przez krótka chwile. Dodajemy do masy. Gdy masa nie bedzie juz parzyc w palce, mieszamy wszystko dokladnie, formujemy kotleciki, obtaczamy w bulce, splaszczamy i smazymy krótko z obu stron.
Autorka: Kamma, mama Irmy


Marchewka z groszkiem

1 marchewka, 2/3 szklanki mrozonego lub swiezego zielonego groszku, swiezy lub suszony koperek, 1,5 lyzki oleju, 1,5 lyzki maki, 1 lyzka cukru

Marchewke obrac, umyc i pokroic w kostke. Wrzucic razem z groszkiem do gotujacej sie wody. Dodac cukier i gotowac do czasu, az warzywa beda miekkie. W razie potrzeby uzupelnic ilosc wody – musi byc jej w stosunku do warzyw troche mniej niz w zupie. Dodac koperek. Olej zmieszac z maka w miseczce, a nastepnie dodac do gotujacej sie potrawy, intensywnie mieszajac.
Podawac jako sos w zestawie z ryzem lub ziemniakami i kotlecikami (np. z platków owsianych).
Autorka: Kamma, mama Irmy


Kolorowa potrawka

1 szklanka ryzu lub kaszy jeczmiennej (albo po polowie jednego i drugiego), 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 szklanki mrozonego zielonego groszku, kilka rózyczek brokula i/lub kalafiora, 1/2 szklanki kukurydzy z puszki, 3 lyzki oliwy, sól, czaber

Ryz i/lub kasze oplukac i ugotowac na sypko w osolonej wodzie. Warzywa pokroic w kostke, kalafiora i/lub brokula podzielic na male rózyczki. Wszystkie warzywa prócz kukurydzy ugotowac na miekko, najlepiej na parze. W duzym naczyniu polaczyc wszystkie skladniki. Wymieszac, w razie potrzeby podgrzac i wcinac.
Jest to potrawa lekka i o lagodnym smaku, nadaje sie dla wszystkich dzieci, które radza sobie ze stalym pokarmem.
Autorka: Kamma, mama Irmy


Kotleciki z cukini lub baklazana

1 mloda cukinia lub baklazan, sól, maka, olej

Cukinie lub baklazana kroimy na cienkie plasterki (okolo 7 mm – 1 cm) i dokladnie solimy, odstawiamy na godzine. Wylewamy wytracony sok. Panierujemy w mace i smazymy na oleju na bardzo malym ogniu az warzywo zmieknie. Zjadamy natychmiast
Autorka: Kamma, mama Irmy


Szpinak - przepis podstawowy

1 kg swiezego lub opakowanie mrozonego szpinaku, 2-3 zabki czosnku (polskiego mniej, czeskiego wiecej ;) ), 1,5 lyzki oleju, 1,5 lyzki maki, sól

Swiezy szpinak przebrac, umyc i sparzyc. Nastepnie posiekac. Szpinak mrozony polamac jeszcze w opakowaniu (np. o brzeg stolu ). Dalej postepujemy tak samo bez wzgledu na forme szpinaku: Na patelnie wlewamy troche oleju i wrzucamy szpinak. Solimy. Dusimy przez kilkanascie minut BEZ PRZYKRYCIA. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Dusimy jeszcze przez kilka minut. Olej mieszamy z maka w miseczce, a nastepnie dodajemy do szpinaku. Mieszamy porzadnie, czekamy az sie zagotuje i gotowe.
Tak przygotowany szpinak jest pyszny jako samodzielna potrawa, jak równiez jako nadzienie do nalesników.
Autorka: Kamma, mama Irmy


Buraczki zasmazane

4 buraki sredniej wielkosci (najlepiej te podluzne, nie okragle), 1 lyzka soku z cytryny, 1,5 lyzki oleju, 1,5 lyzki maki, olej do smazenia

Buraki gotujemy w mundurkach przez okolo 2 godziny. Studzimy, obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach. W rondlu rozgrzewamy odrobine oleju, wrzucamy buraczki, dodajemy sok z cytryny i zasmazamy na bardzo malym ogniu przez jakies 15 minut. Nastepnie mieszamy po 1,5 lyzki oleju i maki w miseczce, dodajemy do buraczków mieszajac dokladnie i po minucie potrawa jest gotowa.
Uwaga: zeby zaoszczedzic sobie pracy, mozna jednorazowo ugotowac i zetrzec wieksza ilosc buraków, podzielic na porcje i zamrozic.
Autorka: Kamma, mama Irmy


Fasolka na zielono

0,5 kg swiezej lub mrozonej zielonej fasolki szparagowej, 10-15 zielonych oliwek, 3 zabki czosnku, 3 lyzki sosu sojowego, ulubione przyprawy komponujace sie w smaczny zestaw (np.: czaber + tymianek, tymianek + bazylia) sól, pieprz, olej

Fasolke ugotowac w wodzie lub na parze. Oliwki i czosnek pokroic w plasterki. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic czosnek i smazyc krótko. Nastepnie dodac przyprawy (dosc duzo) i jeszcze przez kilkanascie sekund smazyc mieszajac. Wrzucic oliwki i fasolke, wlac sos sojowy, smazyc przez 5 minut. Osolic wedle uznania.
Autorka: Kamma, mama Irmy


Risotto z kopru wloskiego

1 kg bulw kopru wloskiego (3-4 sztuki), 30 dkg bialego ryzu, 1 cebula, 2 lodygi selera naciowego (niekoniecznie), 750 ml bulionu, olej, sól, bialy pieprz, parmezan (niekoniecznie)

Cebule obrac, pokroic w kostke. Koper wloski obrac z zewnetrznych twardych lupinek – w potrawie moga znalezc sie tylko te delikatne, schowane pod pierwsza warstwa. Pokroic w talarki. Seler naciowy równiez. Ryz wyplukac, bulion trzymac na goraco. Rozgrzac 7 lyzek oleju w garnku o grubym dnie. Wrzucic cebule i smazyc na srednim ogniu az sie zeszkli. Dodac koper wloski i selera, smazyc jeszcze przez chwile. Wsypac ryz, zmniejszyc ogien. Wlewac po troche (okolo 3/4 szklanki naraz) goracego bulionu i gotowac pod przykryciem, mieszajac co jakis czas. Jesli bulion sie skonczy, a ryz nadal bedzie twardy, dolewac po troche cieplej wody. A gdy ryz sie ugotuje, przyprawic sola, pieprzem i ewentualnie posypac parmezanem.
Autorka: Kamma, mama Irmy


Soja po grecku

1 kg marchwi, 1 szt. korzenia pietruszki, 1 cwiartka selera, 1 maly por lub 1 cebula, ziele angielskie, jalowiec (niekoniecznie), lisc laurowy, 2 lyzeczki soku z cytryny, 1 lyzeczka musztardy, 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, olej, kostka lub platy sojowe, bulka tarta

Warzywa zetrzec na tarce o grubych oczkach. Pora pokroic na talarki (cebule w kostke). W duzym garnku rozgrzac olej i wrzucic warzywa razem z przyprawami. Smazyc przez kilka minut, az marchewka troche zmieni kolor i lekko zmieknie. Posolic. Wówczas zalac szklanka wody i dusic pod przykryciem, od czasu do czasu mieszajac. W razie potrzeby dolewac wody. Gdy warzywa zmiekna calkowicie, dodawac kolejno sok z cytryny, musztarde oraz koncentrat pomidorowy.

Soje mozna przyrzadzic na dwa sposoby:
1. wrzucic do gotujacej sie potrawy jednoczesnie ze szklanka wody – wtedy dolewamy 1,5 szklanki, a nie 1.
2. ugotowac oddzielnie z przyprawami (czosnek, sól i ulubione ziola), a potem obtoczyc w bulce tartej i usmazyc. Nastepnie zrobic „przekladanca” z gotowej potrawki i kotletów.
Obie wersje sa pyszne. Ta pierwsza wymaga mniej pracy
Autorka: Kamma, mama Irmy

©2006-07 Veggie.PL