Veggie.pl
 

Wege deserki

Pyszne i zdrowe deserki możemy przygotowywać właściwie z każdych owoców. Smakują wspaniale jako sałatki, udekorowane różnymi rodzajami orzechów, migdałami, rodzynkami, wiórkami kokosa lub cynamonem. Możemy również pokusić się o przygotowanie owocowych pucharków, przyozdabiając wybrane owoce bitą śmietaną (w niektórych sklepach można nabyć również wegańską bitą śmietanę).



Płatki "na owocowo" z orzechami
  • dwie szklanki płatków kukurydzianych, szklanka schłodzonego soku jabłkowego, pół szklanki bananów, kilka truskawek, kilka malin (jak kto lubi), 2 łyżki posiekanych orzechów (np. nerkowców, ziemnych, brazylijskich)
Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy zimniutkim sokiem jabłkowym. Banana kroimy w plasterki grubości ok. 0,5 cm, truskawki na pół i układamy na wierzchu płatków. Posypujemy posiekanym orzechami. Teraz wystarczy poczekać kilka minut, aż płatki nasiąkną i podajemy:)
Przepis z serwisu Wegetarianie.pl
24.01.2007

Owocowa sałatka

Ulubione owoce, np. winogrona, kiwi, banan, brzoskwinie z puszki kroimy na kawałeczki i wkładamy do miseczki. Dodajemy orzechy i rodzynki, delikatnie mieszamy. Ta prosta i pyszna sałatka smakuje świetnie z lodami lub bitą śmietaną.

Przepis z serwisu Kuchnia.Wegetarianie.pl
08.06.2006

Krem z tofu i owoców
  • kostka tofu naturalnego, 1 banan, 1/2 szklanki miękkich, słodkich owoców sezonowych (do wyboru: truskawek, malin, jagód, moreli itp.), 1 łyżka cukru waniliowego lub miodu
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze przez około 2-3 minuty. Podawać schłodzone, jako deser udekorowany owocami.
Przepis z serwisu Kuchnia Wegetarianie.pl
08.06.2006

©2007 Veggie.PL