Veggie.pl
 

Wege deserki

Pyszne i zdrowe deserki możemy przygotowywać właściwie z każdych owoców. Smakują wspaniale jako sałatki, udekorowane różnymi rodzajami orzechów, migdałami, rodzynkami, wiórkami kokosa lub cynamonem. Możemy również pokusić się o przygotowanie owocowych pucharków, przyozdabiając wybrane owoce bitą śmietaną (w niektórych sklepach można nabyć również wegańską bitą śmietanę).


Platki "na owocowo" z orzechami

  • dwie szklanki platków kukurydzianych, szklanka schlodzonego soku jablkowego, pól szklanki bananów, kilka truskawek, kilka malin (jak kto lubi), 2 lyzki posiekanych orzechów (np. nerkowców, ziemnych, brazylijskich)

Platki wsypujemy do miseczki i zalewamy zimniutkim sokiem jablkowym. Banana kroimy w plasterki grubosci ok. 0,5 cm, truskawki na pól i ukladamy na wierzchu platków. Posypujemy posiekanym orzechami. Teraz wystarczy poczekac kilka minut, az platki nasiakna i podajemy:)

Przepis z serwisu Wegetarianie.pl


Owocowa salatka

Ulubione owoce, np. winogrona, kiwi, banan, brzoskwinie z puszki kroimy na kawaleczki i wkladamy do miseczki. Dodajemy orzechy i rodzynki, delikatnie mieszamy. Ta prosta i pyszna salatka smakuje swietnie z lodami lub bita smietana.

Przepis z serwisu Kuchnia.Wegetarianie.pl


Krem z tofu i owoców

  • kostka tofu naturalnego, 1 banan, 1/2 szklanki miekkich, slodkich owoców sezonowych (do wyboru: truskawek, malin, jagód, moreli itp.), 1 lyzka cukru waniliowego lub miodu

Wszystkie skladniki zmiksowac w blenderze przez okolo 2-3 minuty. Podawac schlodzone, jako deser udekorowany owocami.

Przepis z serwisu Kuchnia Wegetarianie.pl

©2007 Veggie.PL