Veggie.pl
 

Zupa krem z czerwonej soczewicy

2 cebule, 1 kg marchwi, 2 szt korzenia pietruszki, 2/3 sklanki czerwonej soczewicy, natka pietruszki, duzo swiezo zmielonej kolendry (ponad lyzeczke), sól, pieprz, oliwa

Cebule, marchew i pietruszke obierz, pokroj w kostke lub w pólplasterki. W sporym garnku rozgrzej olej, wrzuc pokrojone warzywa, posmaz przez chwile - az marchewka lekko zmieknie. Zalej woda (ok. 1,5 litra - tak, zeby zupa byla dosc gesta), dodaj wyplukana soczewice oraz sól. Gotuj pod przykryciem na malym ogniu az wszystko zmieknie (ze 20 minut). Nastepnie dodaj natke oraz kolendre, ewentualnie pieprz. Zdejmij z ognia. Teraz mikser w lapki i do dziela! Gdy uzyskasz jednolita papke o pieknym, slonecznym kolorze, mozesz zasiasc do stolu... Smacznego!

Ps. Dzieciom moze nie smakowac zbyt duza ilosc kolendry, wiec ewentualnie nalezy zmniejszyc dawke.
Autor: Kamma, mama Irmy


Zupa z zielonej soczewicy

  • 2 marchewki, 1 pietruszka – korzen, cwiartka selera, 1 cebula, 3 srednie ziemniaki, 3/4 szklanki zielonej soczewicy, olej, 2 lyzki sosu sojowego, sól, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy, czaber, natka pietruszki, liscie lubczyku
Ziemniaki i cebule obrac, pokroic w kostke. Pozostale warzywa obrac i zetrzec na tarce z grubymi otworami. W duzym garnku rozgrzac olej, wrzucic cebule z zielem ang i lisciem laurowym, podsmazac przez kilka minut. Dorzucic pozostale warzywa i smazyc jeszcze przez 5 minut. Wsypac oplukana soczewice. Zalac goraca woda, osolic i gotowac przez 20-25 minut. Gdy soczewica i warzywa beda miekkie, przyprawic, zostawic na ogniu przez 1 minute i zjadac na zdrowie.
Autor: Kamma, mama Irmy

Zupka pomidorowa

warzywa swieze lub mrozone - pokrojone w kosteczke (3 marchewki, por, seler, ziemniaki, korzen pietruszki), przecier pomidorowy, mala cebula pokrojona w kostke, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, 1/3 szklanki maki, jeden swiezy pomidor

Do garnka z woda wrzucic mrozone lub swieze warzywa. Dodac lisc laurowy i ziele angielskie. Gotowac warzywa do miekkosci. Zarumieniona na patelni cebule wrzucic do garnka. Dodac przecier pomidorowy. Gotowac 2-3 min. Dodac 1/3 szklanki maki wymieszana z 1/2 szklanki wody. Dodac odrobine pieprzu i soli. Na koniec pokroic w kostke swiezego pomidora i wrzucic do zupy. Zupe mozna podawac z makaronem lub ryzem.
Autorka: Waszakicia (Wegetarianie.pl)


Zupa wisniowa

  • ok. 0.70-1 kg wisni, lyzka maki ziemniaczanej, cukier (lub miód) do smaku, cynamon, gozdzik
Wisnie wydrylowac, zalac nieduza iloscia wody, dodac cynamon, gozdzik, gotowac ok. 5-10 minut. Wyjac gozdzik, zmiksowac owoce, dodac cukier, make (mozna bez, jest mniej zawiesista). Dla zlagodzenia smaku mozna juz na talerzu dodac lyzke smietanki lub jogurtu. Podawac z ulubionym makaronem.
Autorka: Magnolia (Wegetarianie.pl)
©2006-07 Veggie.PL